مراحل مختلف در چاپ کتاب

مراحل مختلف در چاپ کتاب

چاپ کتاب یک حس خوب و رویای شیرین برای هر نویسنده ای است. حتی می توان آن را بزرگ ترین چالش برای فعالیت حرفه ای نویسندگان، اساتید و دانشجویان دانست. چاپ کتاب دارای مراحل مشخص و ثابت است و روال کاری انتشارات مختلف در امر چاپ کتب تقریبا یکسان است. با این وجود برخی مجموعه ها و انتشارات به واسطه تجارب موفق خود در این زمینه، قادر هستند این روند را سرعت ببخشند. در ادامه این مطلب قصد داریم مختصری در مورد مراحل مختلف چاپ کتاب صحبت کنیم. پس تا انتها ما را همراهی بفرمایید.

چاپ کتاب

 

مراحل مختلف چاپ کتاب

مسلما اولین گام برای چاپ کتاب، نگارش کتاب می باشد. نگارش کتاب شامل تولید محتوای آن و انتخاب نمودن یک نام جذاب برای آن خواهد بود. واضح است که مهمترین فاکتور برای موفقیت یک کتاب، نگارش با کیفیت و مطلوب آن است. پس از آن کافی است فایل کتاب خود را به ناشر و چاپخانه بسپارید تا سایر مراحل چاپ را بر اساس تخصص و تجربه خود در این زمینه انجام دهند. مرحله بعدی ویراستاری کتاب است. ویراستاری یعنی برطرف نمودن مشکلات و ایرادات نگارشی و دستوری متن نوشته شده. اغلب نویسندگان کار ویراستاری را خود بر عهده می گیرند.

صفحه بندی کتاب یکی دیگر از مراحل، پیش از چاپ کتاب است.

اولین کار مشخص نمودن قطع کتاب و فرمت کتاب است. در حال حاضر رایج ترین قطع ها برای کتب قطع رقعی، رحلی، وزیری و جیبی می باشد. پس از مشخص شدن اندازه کتاب، حاشیه ها ‌با در نظر گرفتن قطع کتاب، تعیین خواهند شد. سپس صفحه بندی و فهرست بندی کتاب با توجه نمودن به تعداد صفحات و موضوع آن مشخص می شود. یکی از عوامل موثر در فروش کتاب همین صفحه بندی می باشد. لذا می بایست برای انتخاب کردن نوع صفحه بندی از تجربیات مشاوران و متخصصان در این زمینه استفاده کرد.

اخذ مجوزهای مربوطه، از دیگر مراحل مهم در چاپ دیجیتال کتاب می باشد. در حال حاضر در کشورمان ایران به سه مجوز برای چاپ نمودن کتاب نیازمند هستیم. این سه مجوز عبارتند از شابک، فیپا و مجوز ارشاد اسلامی یا همان کارت کتاب. شابک که عبارت است از شماره اختصاصی بین المللی کتاب، یک عدد سیزده رقمی منحصر به فرد است، که توسط ناشر اخذ خواهد گردید. اخذ این کد پروسه زمان بری نمی باشد. فیپا نیز کوتاه شده عبارت فهرست نویسی پیش از انتشار می باشد. به بیان ساده تر فیپا به معنی تهیه فهرست کتاب پیش از چاپ و آماده ساختن اطلاعات لازم برای تشخیص کتاب می باشد. که بر اساس استانداردهای جهانی و بین المللی پیش از چاپ کتاب صورت می پذیرد.

بعد از گرفتن مجوز فیپا، در شناسنامه نهایی کتاب قرار داده می شود. در آخر فایل نهایی کتاب به سامانه وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی ارسال می شود تا جهت اعطای مجوز پیش از انتشار به بررسی و ممیزی آن از جنبه های مختلف بپردازند. در صورت صادر نشدن ابلاغیه یا اصلاحیه از سوی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی، می‌توان مجوز پیش از انتشار که به مولف داده شده است را اخذ نمود.

چاپ کتاب

 

چاپ دیجیتال کتاب

از آنجا که تمامی مجوزهای چاپ کتب توسط ناشرین دریافت می گردد، لازمه پرینت و چاپ کتاب، همکاری نمودن و داشتن قرارداد با ناشر است. پس از انجام دادن تمام مراحل ذکر شده در بالا نوبت به چاپ دیجیتال کتاب می رسد. معمولا از چاپ افست در تیراژهای بیش از ۱۰۰۰ جلد و از چاپ دیجیتال برای تیراژ کمتر از ۱۰۰۰ جلد استفاده می شود. همکاری با ناشر به دلیل تخصصی بودن این فرایند و بالا بردن اعتبار فروش افزایش اعتبار و فروش در بازار و نمایشگاه‌های مختلف، الزامی خواهد بود.

سخن آخر

شما در هر حوزه ای که فکر می‌کنید از دانش و علم کافی در آن بهرمند هستید، می‌توانید دانسته های خود را در قالب یک کتاب با ارزش ارائه دهید و آن ها را ماندگار کنید. با این کار ارزش دو چندانی را در محیط اجتماعی و حرفه خود برای خود مهیا خواهید نمود.

چاپ کتاب از جمله بهترین روش ‌ها برای انتقال اطلاعات و ثبت نمودن آن ها به شمار می‌ آید. با این که امروزه کتاب های الکترونیکی روی کار آمده و در حال گسترش هستند، هنوز هیچ چیز جایگزین کتاب ‌های چاپ شده و کاغذی نمی شود. چرا که اکثر خوانندگان کتاب تمایل به خرید این نوع کتاب ‌ها دارند. مجموعه چاپ دیجیتال پایتخت ارائه دهنده مشاوره در زمینه و چاپ حرفه ای کتاب می باشد. این مجموعه کلیه خدمات چاپ کتاب مثل صفحه آرایی، طراحی جلد و غیره را به بهترین شکل ممکن انجام خواهد داد و با تجربه بالا و سابقه درخشان خود و همچنین با بهره گیری از بهترین ماشین آلات و متریال راه را برای چاپ کتب شما هموارتر خواهد نمود.همچنین برای افرادی که قصد دارند کتاب خود را در تیراژهای بسیار پایین حتی یک جلد و یا در تعداد بالا به چاپ برسانند، خدمات ویژه و تکمیلی ارائه می دهد.