روش های مختلف صحافی

صحافی

صحافی بصورت خلاصه به ترتیب قرار دادن و به هم پیوست دادن صفحات مختلف چاپ کتاب را اصطلاحا صحافی می گویند. این مرحله از جمله مرحله های بسیار مهم پایانی و حساس آماده سازی هر یک از اقلام چاپی می باشد. کار مورد نظر بعد از چاپ شدن وارد این مرحله می شود که تکمیل کننده کار چاپ است. مشکلات احتمالی موجود از لحاظ سایزبندی و اندازه، در این مرحله رفع خواهد شد. صحافی یک کار بسیار دقیق و حساس می باشد و در شکل گیری اقلام چاپی، نقش اساسی دارد.

صحافی

چگونگی انجام صحافی

این کار همان طور که گفتیم تکنیک به هم پیوستن و تنظیم صفحات کتاب است. که در آن برای ثابت و منسجم نگه داشتن صفحات، آن ها را بین دو پوشش که جلد نامیده می شود، قرار می دهند. این کار استفاده از کتاب را راحت تر کرده و از پاره و فرسوده شدن آن جلوگیری می کند. اساس و پایه انواع صحافی کتاب بر مبنای تا کردن ورق ها می باشد و جلد می تواند به شکل های مختلفی باشد.
از دیگر اقدامات صورت گرفته در این مرحله می توان به کارهایی مثل برش و منگنه زنی اشاره نمود. کوچکترین بی دقتی و اشتباه در این مرحله موجب خراب شدن کار خواهد شد. جلد کتاب می تواند ضخیم و یا نازک باشد. جلد ها و پوشش های ضخیم را از مقوا می سازند و بر روی آن چرم، پارچه، پلاستیک و یا ترکیبی از این ها کشیده خواهد شد. از آن جا که این کار دارای انواع مختلفی است ماشین ها و دستگاه های انجام آن نیز مختلف و متنوع است.

صحافی چسب گرم

انواع صحافی

صحافی دارای انواع مختلف است و به روش های متفاوتی انجام می گیرد. که نویسنده متناسب با اندازه و تعداد صفحات کتاب خود از میان آن ها یک روش با کیفیت و دارای ماندگاری بالا را انتخاب می نماید. از انواع آن می‌توان به روش منگنه تخت و منگنه لوپ، صحافی چسب گرم و چسب سرد، ته دوخت، ته دوخت مفتولی، تا کردن، پانچ، ته بند پلاستیکی، فنر پلاستیکی، فنر سیمی و غیره اشاره نمود. روش هایی مثل پانچ و ته بند بیشتر برای بایگانی کردن اوراق استفاده می شوند. در انواع مختلف این کار فرم ها بعد از قرار گرفتن در کنار هم از ته دوخته می شوند و یا چسب زده یا با منگنه و یا انواع فنر به هم متصل می شوند.
کم هزینه ترین روش صحافی، روش منگنه است و مقرون به صرفه می باشد. این روش اغلب در کتاب هایی که صفحات کم تعداد دارند مناسب است. برای مثال این روش در کتاب داستان های کودکانه استفاده می شود. در حالی که صحافی چسب گرم برای کاتالوگ و کتاب بسیار مناسب هستند. روش جلد سخت، با دوام ترین و گران ترین روش است. در این روش کاغذ ها ابتدا تا و دسته دسته می شوند و ته هر دسته به دسته کاغذ بعدی دوخته خواهد شد. در آخر یک جلد محکم برای آن تعبیه می شود. این روش برای کاربرد کتب جلد سخت مثل کتاب های مرجع و رمان ها به کار برده می شود. در روش چسب گرم از پلی وینیل استات که یک چسب جامد است استفاده می شود. این روش به دلیل سریع خشک شدن چسب و امکان تغییر تعداد اوراق از روش های معمول صحافی است.

صحافان امروزی برای زیباسازی جلد، از موارد دیگری نیز استفاده می‌کنند. این عناصر که در مرحله صحافی به کتاب ‌ها اضافه خواهد شد، زیبایی ظاهری محصول را دوچندان می کند. در نتیجه موجب جلب نظر مخاطب خواهند شد. در صحافی ‌های ماشینی، علاوه بر ترتیب، برش زدن و به هم چسباندن ورق های کتاب، سعی می شود که با استفاده از فناوری های روز، جلد کتاب ها را زیباتر کنند. با بهره گیری توام از صنعت و هنر می توان صحافی های نفیسی را انجام داد.

ویژگی های یک صحافی خوب

صحافی به منظور استحکام بیشتر نوشتار، زیبایی آن و در نهایت بهره برداری بهتر و افزایش فروش صورت می گیرد. جلد سازی و صفحه بندی در حقیقت از مهم ترین و اصلی ترین مراحل شکل دهی کتاب می باشد. چرا که در واقع باز کننده دریچه ای برای ورود به متن کتاب است. خواننده با جادوی جلد به تماشای داخل کتاب می رود و برای مطالعه آن ترغیب می شود. اساسا هر کتاب با هر نوع چاپ، جلد و صحافی می بایست از ویژگی های استاندارد مختص به خود برخوردار باشد. هر کدام از روش های مختلف صحافی مایا و معایب خود را دارند. نوع صحافی می بایست با نوع کتاب و یا هر محصول چاپی تناسب داشته باشد.
دیدن نمونه کارهای یک صحاف قبل از سفارش می تواند به تصمیم گیری بهتر شما کمک نماید. هر چقدر در کار صحاف دقت و ظرافت و هنر بیشتری دیده شود، یقینا خروجی نهایی کار نیز از کیفیت بالاتری برخوردار خواهد بود. معمولا انتخاب نوع روش به کاربرد، تعداد صفحات و هزینه مد نظر مشتری بستگی دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

5/5 - (1 امتیاز)